Brood

brood 1

Met brood kan al van oudsher uitstekend gevist worden, bruin- of wit brood, maar net waar de voorkeur naar uit gaat. We bespreken hier witbrood dat als deeg is verwerkt. Brooddeeg is nog steeds één van de allerbeste aassoorten voor de meeste witvis.

Van deeg wordt brood gemaakt bij de bakker en van brood maken wij dan weer deeg, maar dan wel om aan de waterkant te gebruiken.

Brooddeeg:

Men haalt ruimschoots de korsten van het brood en kneedt het zachte deel van het brood met water totdat een taaie massa ontstaat. Goed kneden is wel een must. Eventueel nog even in een doek droogrollen. Door toevoeging van reuk- en/of smaakstoffen kan men een “eigen” deegje produceren. Een druppel anijsolie, karamel, zoetstof of gemengd met (smeer)kaas. De meningen hierover zijn natuurlijk verdeeld, maar misschien bereik je ermee dat je net die extra grote vis weet te vangen. Goed voor je zelfvertrouwen en je hebt een aasje waarin een groot geheim in schuilgaat. Deeg kan ook worden gemaakt in combinatie met gekookte aardappelen. Goed gemengd hoeft geen water toegevoegd te worden.

Deeg steekt men als een balletje of een klein rolletje op de haakpunt. Indien te slap, voegt men voor de stevigheid een beetje aardappelmeel toe tot men de juiste stevigheid heeft bereikt. Gewoon uitproberen.

Er zijn vele soorten deegproducten in diverse smaken en kleuren in tubes te koop bij de hengelsportzaak. Het kan immers nooit kwaad om verschillende soorten aas in de vistas te hebben. Om het deeg tegen uitdrogen te behoeden gebruikt men een deegspuit. Eén of meerdere deegspuiten om de nek gehangen voorkomt het gezoek in het (hoge) gras als je hem weer nodig hebt.deegspuit

Maak je een deegje van drie tot vier dagen oud brood, maak dan je deegje aan het viswater. Kneden met het water van de visplek. Dit is natuurlijker en dus altijd beter dan kraanwater.

Broodpluimpje:

Vis weer eens met een (witte) broodvlok of broodpluimpje. Een (bijna) vergeten-, niet dure aassoort waarmee veel vissen gevangen worden, met name in dbroodvloke winter. Een kleine broodpluim is dan vaak het enige aas dat “vangt”. Als het witbrood in een plastic zakje wordt bewaard blijft het lekker vers. Heb je alleen droog brood voorradig, dan even boven een dampende waterketel houden en het brood is weer goed te gebruiken voor een aantrekkelijk pluimpje.