Boilies

Boilies 1

 

 

 

Veruit het populairste karperaas vandaag de dag is de boilie. Het woord boilie stamt af van het Engelse woord boiled. De eerste karperboilies waren namelijk bolletjes deeg die door koken een harde buitenlaag kregen. De voordelen hiervan waren dat er minder witvis werd gehaakt en er gerichter op karper kon worden gevist. Later door de jaren heen werden er echter steeds meer ingrediënten en flavours aan de karper boilies toegevoegd. Eiwitten, vismeel en een scala aan smaken hebben de karper boilie tot een veelzijdig inzetbaar aas gemaakt. Tegenwoordig wordt er bijna door elke karpervisser met dit aas gevist in combinatie met andere voeren en/of particals. Ondanks de vele jaren van service blijft de ronde knikker nog steeds een top aas als het om karpers vangen gaat.

Er zijn ongelooflijk veel merken, soorten en smaken boilies. Waarmee moet men wanneer vissen? Over het algemeen is er een verschil of men instant gaat vissen of dat men gaat voeren. Als men instant gaat vissen kan men het beste met een dure instant boilie gaan vissen. Hier wordt veel over gediscussieerd onder karpervissers maar een kwaliteitsboilie met goede en uitgebalanceerde ingrediënten kost nou eenmaal meer. Laat die Tutti Frutti bollen van de dierenwinkel maar in de schuur staan. Men zal af en toe een vis vangen maar het is een kansloze missie. Ervaringen van karpervissers vertellen dat een kwaliteitsboilie elke keer meer vis opleverde dan een inferieure knikker.

Wanneer men niet instant gaat vissen dan is het nog steeds belangrijk om kwalitatief goede bollen te gebruiken. Bij het opzetten van een voercampagne is een goede boilie het verschil tussen niet en wel vangen. Maar hoeveel euro’s geeft men we daar dan aan uit? Gelukkig is er een oplossing gekomen in de vorm van freezerbaits, dit maakt het voor elke karpervisser mogelijk om voercampagnes op te zetten zonder berooid op straat te eindigen. Er zijn vele soorten freezer bollen op de markt, zowel van gevestigde merken als nieuwe opkomende merken.

Wil men grote karpers vangen? Dan is een van de meest effectieve karpervistactieken die men kan gebruiken een voercampagne met boilies op een specifieke locatie. Deze manier van karpervissen is waarschijnlijk de beste manier om de grotere karpers te vangen in een te bevissen water. Een voercampagne met boilies is niks anders dan een nieuw aas introduceren in de leefomgeving van de karper, over een vooraf geplande duur. Net zolang tot het gevoerde aas gebruikelijk is geworden als een bron van voedsel voor de karper. De dikke vissen komen op de kant door volharding en voeren, vooral veel voeren!

Naast de aanpak van het water en de manier van vissen. Speelt het jaargetijde een rol binnen de keuze van het juiste aas. In de lente is het aan te raden om bijvoorbeeld met zoete boilies met een lagere voedingswaarde te vissen. Als de watertemperatuur boven de 15 graden komt en de zomer is aangebroken dan maakt het niet uit wat voor soort boilie je gebruikt . Zowel vismeelbollen als andere knikkers vangen dan goed, dit is per water verschillend en er is geen magische formule voor. In de herfst als het water afkoelt is het aan te raden met vismeelboilies te gaan vissen. De karper gaat zich dan volvreten om een reserve op te bouwen voor het overwinteren. Nu is een aas met een hoge voedingswaarde extra attractief! De belangrijkste tip voor de keuze van welke boilie dan ook, welk water dan ook, of welk jaargetijde dan ook. Kies een boilie waar je VERTROUWEN in hebt en een boilie die eerder vis op de kant heeft gebracht. De aanhouder wint!

Wat heeft men nodig om boilies te maken?

Een basismix, bestaande uit bijvoorbeeld maïsmeel, griesmeel, sojameel, tarwe volkoren, diverse soorten vogelvoer, kruiden, Robin Red, flavours, oliën, zoetstof, zout, enz. De lijst kan wel zo’n 101 ingrediënten bevatten, die gebruikt kunnen worden om boilies van te maken. Zo is er onder andere de Crab boilie, met maïs, gries en soja. De Vismeel boilie, met o.a. haring-sardinemeel, LT-vismeel en trouvit. De Birdfoordboilie, die vol zit met een goed soort vogelvoer.

Als de samenstelling is bepaald, moet dit eerst zorgvuldig worden gemengd. Gebruik daarvoor een grote kom zodat alles goed door elkaar gehusseld wordt. Afgezien van de mix, gebruikt men verse eieren of eipoeder voor het maken van het deeg. Als ei-vervanger kan er eventueel bloedplasma gebruikt worden.

Bij het gebruik van verse eieren, moeten er 7 of 8 eieren per 1 kilo droge mix gebruikt worden. Breek deze eieren in een ruime kom, voeg eventueel zoetstofzout of flavour toe. Bij het maken van een vismeelboilie, gaat er ook nog 1 ml visolie per ei bij de mix. Sojaolie is ook een mooi product om te gebruiken bij het maken van boilies. De bollen zullen beter dicht draaien hiermee, wat weer ten goede komt aan het beter en langer blijven zitten aan de hair.

Nu wordt de droge mix toegevoegd aan de eieren in de kom, steeds met kleine beetjes. Vervolgens komt het zware kneedwerk aan bod, het kneden tot men een mooi, soepel deeg overhoudt. Laat het deeg liever iets te nat dan te droog; het deeg is erg temperatuurgevoelig en zal snel uitdrogen. Dit resulteert in het stukdraaien van de bollen. Het deeg is klaar om te rollen als het niet meer blijft plakken aan de handen. Als het deeg te nat is, wordt de boilieplank erg smerig met plakkend deeg en krijg je geen bollen.

Het uiteindelijke rollen van de boilies gebeurt met een zogenaamde rolplank. Deze zijn in allerlei formaten te verkrijgen maar bestaan altijd uit twee helften. Om te voorkomen dat het deeg aan de plank gaat plakken wrijft men beide helften altijd in met hetzelfde olie wat ook bij de eieren is gedaan. Leg de onderste helft van de plank op tafel. Voor het verwerken van de dikke deegworsten gebruiken we een zogenaamde boiliespuit. In deze spuiten past precies de eerder gerolde dikke worst, waarna op de voorkant een taps toelopende kop geschroefd wordt. Deze koppen moet men vaak zelf nog op de juiste diameter afsnijden. Heeft de boilieplank een diameter van 18 mm dan kan men de kop het beste op 16 of 17 mm afsnijden. Knijp nu in de boiliespuit zodat het deeg uit de voorkant geperst wordt. Laat deze dunne worst gelijk op de boilieplank terecht komen, helemaal van links naar rechts. Is men al wat bedreven in het rollen dan legt men er nog twee of drie worsten naast. De eerste keer kan men het beter bij één houden. Pak de bovenste helft van de boilieplank en leg deze precies over de onderste, de worst ligt er nu tussenin. Druk de bovenste helft een stuboilieplankkje in de worst. Beweeg de bovenste helft nu voorzichtig naar voren en achteren terwijl men druk blijft uitoefenen. Voer de druk langzaam op tot men voelt dat de twee helften van de plank elkaar raken. Neem de bovenste helft eraf en je ziet een hele rij ronde deegballetjes liggen.

Zodra al het deeg gerold is tot boilies gaat men een ruime pan met water aan de kook brengen. Als het water kookt, gaan de bollen in de pan. De kooktijd hangt af van de diameter van de bollen. De 10 tot 15 mm bollen koken 2,5 minuut, 15 tot 20 mm koken 3,5 minuut en de 20 tot 25 mm moeten 3,5 tot 4 minuten koken. (Zorg dat het water goed aan de kook blijft tijdens het kookproces). Zodra de kooktijd is verstreken, worden de bollen uit het water gehaald en gedroogd op bv. een dikke handdoek. De gekookte boilies kunnen ook eerst nog even onder de koude kraan gehouden worden na het koken, op deze manier worden ze aanzienlijk harder.

Nu moeten de bollen nog drogen. De droogtijd is natuurlijk erg afhankelijk van de omgevingstemperatuur, maar na een droogtijd die zit tussen de 12 en 24 uur, zijn de boilies klaar voor gebruik of om in te vriezen! Om de hardheid te bepalen, is het wel van belang om na een paar uur even te voelen en te knijpen in een bol. Is de bol te hard, dan de kooktijd of de droogtijd verminderen. Zijn de bollen na 12 uur drogen nog te zacht, dan is het raadzaam om de samenstelling van de boiliemix te veranderen. Langer koken heeft in zo’n geval geen enkele zin.

Als de boilies zijn ingevroren, haal deze dan 1 dag voor het vissen uit de vriezer. Laat de boilies ontdooien en ook gelijk drogen in een goede droogzak met grote mazen, zodat het allemaal goed kan doorluchten. Ook hier geldt weer: hoe langer ze drogen, hoe harder de bol. Het is ook verstandig om de bol nooit in de volle zon te laten drogen, maar het liefst vol in de wind.

Succes!