Pellets

pellets 1

Pellets, gebruik ze met verstand…  Meer nog dan met het voer dat we nu te water laten, moeten pellets met verstand gebruikt worden. Pellets, het is zo gemakkelijk, men stapt de hengelsportzaak binnen, schaft een zak of doosje pellets aan en we kunnen gaan vissen. Maar daar komt veel meer voor kijken. Het is een andere manier van vissen en voeren

Pelletfeiten:

Vismeel is en blijft bestanddeel nummer-1 voor het samenstellen van pellets. Vismeel heeft een hoog gehalte aan eiwitten en vetten en heeft een uitstekend aminozurenpatroon noodzakelijk voor de gezondheid. Maar…, teveel eiwitten en teveel vetten (visolie) zijn niet goed voor de gezondheid. Hoe hoger de verteerbaarheid van de pellets, hoe beter de vis het voedsel kan omzetten in energie en groei. Is dat niet zo, dan wordt het gewoon uitgescheiden en dit kan een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit. De andere kant van het pelletverhaal is dat pellets bestemd voor forel, zalm of heilbot ook bijzonder attractief zijn voor witvis. Wat we in deze context in geen geval niet uit het oog mogen verliezen is dat dergelijke pellets eigenlijk voor “roofvissen” worden ontwikkeld en niet voor alleseters zoals brasem en karper. Als basisregel kunnen we het volgende voor ogen houden: hoe donkerder de kleur van de pellet hoe meer olie (vet) deze pellet bevat.

Test:

Men wil van de soort pellet die men gebruikt, weten hoe lang het duurt om deze pellet in het water af te laten breken. Een basistijd voor 4 mm pellets (brasem- en witvisvisserij) is ongeveer 15 minuten. Dit is op een eenvoudig manier te testen. Je neemt een handvol pellets en je zet deze onder water. Na een vijftal minuten moet de inwerking van het water reeds te zien zijn. Na tien minuten beginnen er mondjesmaat deeltjes los te komen en de pellet begint in het water af te breken. Na pakweg vijftien minuten ligt er voor de azende vis een papje met voedseldeeltjes klaar.

De formaten:

De meest voorkomende formaten zijn 4 mm, 6 mm en 8 mm. Een gouden regel is dat het formaat waarmee wordt gevoerd, ook het formaat is waarmee wordt gevist. Dus nooit met 6 mm voeren en met 4 mm vissen… of omgekeerd. Er zijn ook micropellets (1 en 2 mm) in de handel. Dit formaat is ongeschikt om mee te voeren, wel om te vermalen en dan onder het lokaas te mengen. De micropellets breken te snel af om een attractieve voerplek te maken. Bovendien kan men ze op geen enkele manier op de haak zetten. Wat karper betreft, is 6 mm de keuze. Voor brasem houden we het op 4 mm. Een andere regel, formaten worden nooit gemengd. Indien je bijvoorbeeld 4 en 6 mm mengt en je schiet met de katapult een deel gemengde pellets op de voerplek, dan zullen de 6 mm pellets altijd iets verder vliegen dan de 4 mm pellets waardoor we de vis op de voerplek zullen verspreiden.  pellets 2

Belangrijk: 

In heel het pelletgebeuren is het niet zozeer welke soort pellet en de hoeveelheid pellets die in eerste instantie voor succes zullen zorgen, wel de manier van voeren. Indien we met het pelletvissen starten, dan dient men zich in het begin te realiseren dat dit een totaal andere visserij is dan het vissen met het aas en lokaas dat we gewoon zijn… zeker als het een typische karpervisserij betreft. Stel we droppen een flinke hoeveelheid pellets op de stek. Doen we dit bijvoorbeeld al cuppend, dan concentreren we al dat lekkers binnen een beperkte ruimte. De azende vissen willen allemaal hun deel van de koek en hun voedselnijd zorgt voor een bijzonder onrustige voerplek. Vis die overal gehaakt wordt, behalve in de bek, vormt in dat geval zeker geen uitzondering. De ongecontroleerde dril van zo’n gedregd exemplaar met een vis die op de voerplek plots van de haak schiet, is niet bevorderlijk voor de vangsten. De katapult, een dosis gezond verstand en discipline zijn met andere woorden de ultieme stukjes gereedschap om de stek perfect aan te voeren. Constant om de halve minuut twee tot vier pellets op de stek schieten, geeft de vis een duidelijk signaal dat op dat moment al het lekkers van boven komt. Daar mag in geen geval van afgeweken worden.