Lokvoer Karpers

In Nederland staat het karpervissen hoog genoteerd. Vaak moet je wel vele uren wachten totdat je beet hebt, maar als je eenmaal beet hebt geeft de karper meer strijd en spanning dan tientallen brasems en een handvol snoekbaarzen kunnen doen. De aaskeuze voor de karper is de erg uitgebreid.

Boilies als karperlokvoer

Het meest gebruikte aas en lokvoer voor karpers is de boilie. Het maken van boilies voor karpervissen is niet moeilijk en kan vrijwel iedere hengelaar. Wel heb je uiteraard de juiste grondstoffen nodig voor het deeg. Een boilie (Engels voor gekookt) bestaat uit een brokje samengesteld deeg in de grootte van een knikker of een klein tafeltennisballetje. De ingrediënten bestaan verschillende plantaardige stoffen.

De plantaardige stoffen worden droog gemengd, waarna een aantal eieren worden toegevoegd. Het zo ontstane product wordt tot een taai deeg gekneed. Van dit deeg worden worstjes gerold, die daarna in kleine stukjes worden gesneden. De stukjes deeg worden tot balletjes gerold. Deze moet je een tijdje koken. Het hangt van de kooktijd af hoe hard de buitenkant van een boilie wordt.

Er zijn tientallen recepten voor het samenstellen van boiliedeeg. Er zijn ook heel wat hulpmiddelen ontwikkeld om de boilies snel te kunnen maken. Er zijn zelfs diverse boeken verkrijgbaar met boilie-recepten. Omdat karpers graag naar redelijk hard aas zoeken in de vorm van bijvoorbeeld slakken en mossels, die ze zonder enige moeite kunnen breken tussen hun keeltanden, hebben ze ook geen moeite met de harde boilies.

In plaats van boilies zelf te maken kun je ze uiteraard ook in de winkel kopen. Er zijn verschillende groottes verkrijgbaar. Er zijn ook diverse boilie vervangers, denk aan: harde mais, kikkererwten, esdoornerweten, tijgernoten, zwarte oogbonen en rode nierbonen. Laat deze eerst weken en na het weken kook je deze tussen de 8 en 10 a 12 minuten.

Ander lokvoeren en azen

Naast boilies kun je nog veel meer lokvoeren en azen gebruiken. We hebben verschillende azen en lokvoeren op een rij gezet.

– Aardbeien (verse aardbeien)

– Aardappels (aardappelen moeten gaar zijn maar niet bloemig)

– Banaan (vermengen met brood is mogelijk om het steviger te maken)

– Boon (zachte bruine en witte bonen uit blik of pot)

– Brood (brood is vanzelfsprekend altijd goed als aas)

– Broodkorsten (wanneer je vist op karpers is de broodkorst ideaal als drijvend aas)

– Erwten (naast mais gebruikt men tegenwoordig ook steeds vaker erwten)

– Gras (ook met gras kun je karpers vangen)

– Kaas (gebruik jong belegen kaas)

– Kikkererwt (naast erwten, mais en boilies een erg goed aas)

– Maïs (voor de boilie was mais hét karperaas)

– Pinda’s

– Pistachenoten

– Roggebrood (maak kruimels van het roggebrood en meng dit met stroop)

– Rozijnen (laat de rozijnen eerst circa 10 tot 12 uur wellen, om de karpers te laten wennen is meevoeren wel belangrijk)

– Spek

– Tijgernoten (door de hardheid heb je wel een boilienaald nodig)

– Worm (haal wat wormen uit de grond en gebruik dit als aas)

Zoals je kunt zien zijn karpers bijna alleseters. Als je een ervaren hengelaar bent kun je dan ook experimenteren met bepaalde ingrediënten of ander aas en lokvoer.