Lokvoer Voorn

In de gemiddelde hengelsport winkel zijn heel veel soorten lokvoer verkrijgbaar. Ze zijn verschillend van kleur en samenstelling, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel. Er is voer dat zo fijn is als meel, er is grof voer en er zijn soorten die half om half zijn. De sportvissers hebben lokken en voeren verheven tot een ware wetenschap en maken gebruik van tientallen ingrediënten om het ultieme lokvoer te maken. Het witvisvoer moet een dubbele werking hebben. Het moet de vis uit de omgeving aan kunnen lokken en als de voerstek gevonden is, dan moet het de gelokte vis vast houden op de plaats. 

(Gezoete) Mais 

Mais is prima geschikt als lokvoer voor de witvis. Het vissen op witvis met mais is overgekomen vanuit Engeland. In Engeland werd al vele jaren gevist met mais dat in een zoetmiddel is geconserveerd. Bijna iedere visser in Engeland heeft wel een doosje of een blikje mais naast zich. Er wordt mee gevoerd en er wordt ook mee gevist op de haak. Je kunt mais bij de hengelsportzaak of in de supermarkt in blikjes of in potjes kopen. Als je de blikjes of potjes goed afsluit, kun je het na goed bewaren in de koelkast een aantal keer gebruiken. Het verdient wel de aanbeveling om het mais te mengen met het lokvoer. Hiervoor kun je maismeel gebruiken of de maiskorrels fijnknijpen en dit weer met ander lokvoer mengen. Als er een aasplek is gemaakt, dan kun je regelmatig bijvoeren met wat fijngeknepen maiskorrels.

Eigen voer maken 1

Je kunt ook eigen lokvoer maken. Meng wat brood, beschuitmeel, gemalen hennep en koekjesmeel. Laat dit vervolgens inweken in wat water. Vervolgens kun je het gebruiken als lokvoer of als aas.

Natuurlijk kun je ook andere ingrediënten gebruiken of de genoemde ingrediënten combineren met andere om een geschikt lokvoer te maken. Het is aan te raden om geregeld van lokvoer te veranderen. Het is dan ook slim om je bevindingen te noteren. Voeg in ieder geval bij ieder recept altijd een beetje water toe. Door goed te kneden maak je het geheel stevig en zwaarder. Door stevig en zwaar lokvoer te gebruiken zal het beter zinken en kun je het lokvoer effectiever verspreiden.

 

Eigen voer maken 2

Voor het gemak koop je gewoon een zak kant-en-klaar voornvoer. Om het voer extra aantrekkelijk te maken, kopen we er een blikje zoete maïs bij. Om te beginnen gooien we het lekker ruikende sap van de maïs niet weg, maar bij het droge voer en roeren dit er alvast stevig doorheen. Nu wordt er water toegevoegd, het is belangrijk dat je niet in één keer al het water bij het voer gooit. Je krijgt dan een veel te groot verschil tussen wel en niet verzadigde voerdelen.

Dus… beetje water en flink mengen, weer water toevoegen en mengen maar weer. Zeker wanneer je nog niet zo bedreven bent in het aanmaken van voer, kun je maar beter wat droogvoer achter de hand houden om een eventueel te nat voer weer in orde te maken.

Het belangrijkste van een goed voer is dat het een gelijkmatig geheel is, waar geen klonten in zitten. Om dit te verkrijgen, is het belangrijk om het voer na het bevochtigen even te laten staan en na tien minuten nogmaals door elkaar te mengen. Ook een makkelijke manier is om het geheel met een mixer goed door elkaar te mengen. Nog beter is het om het voer door een grove zeef de duwen, een maaswijdte van 3 á 4 millimeter is ideaal.

Om voorns echt ‘lekker te maken’, voegen als laatste de maïskorrels toe. Om het voer levendig te maken, en daar houden voorns van, voegen we ook nog een handje maden en casters toe. Het geheel voorzichtig omroeren zodat we de maden, casters en maïs niet kapot maken.

Wanneer je het voer met een lichte druk tot vuistgrote ballen kunt knijpen, is het voer klaar. Mocht het voer meteen weer uit elkaar vallen, dan maak je het nog wat vochtiger. Om het voer beetje bij beetje vochtiger te maken is een plantenspuit ideaal.

Wanneer men een voer samenstelt, dan kan dit door de ingrediënten te wegen of door de ingrediënten indelen toe te voegen. De een weegt het liever, dat is uiteraard een persoonlijke voorkeur en wil niet zeggen dat het voer hier beter door wordt dan het toevoegen in delen. Wel is het uiteraard de bedoeling dat er wat geëxperimenteerd wordt met de ingrediënten en de gewichten want er is geen viswater hetzelfde wat betreft diepte en stroming. Gewoon een kwestie van nadenken en doen (met behulp van de onderstaande ingrediëntenlijst). Hierbij enkele voorbeeld recepten met het daarbij behorende gewicht (of in eetlepels i.v.m. het te lage gewicht) van de ingrediënten.

Wintertip

Bij deze een tip om in de wintermaanden te scoren op voorn: gebruik niet te veel voer, het hieronder beschreven voertje is favoriet op ondiep niet stromend water zoals de diverse sierwateren binnen de steden. De beschrijving van de samenstelling is in delen, 1 deel kan een emmer maar ook een soepkom zijn. Gewoon altijd dezelfde maateenheid aanhouden.

  • 1 deel polenta gries
  • 1 deel biscuit
  • 2 delen toastmeel
  • 1 deel diverse zaden (tropische mengeling, gemalen)
  • 1/2 deel koriander
  • 4 delen Evezet voorn ( complete samenstelling)
  • Het geheel zo bevochtigen dat er kleine balletjes gemaakt kunnen worden. Licht bijvoeren met bijvoorbeeld gekiemde hennep en milet zaad werkt goed op de grote exemplaren voorn en winde.