Corona en de Hengelsport

Update corona en sportvissen 01-06-2021
Naar aanleiding van de persconferentie van vrijdag 28 mei, zijn er versoepelingen aangekondigd per zaterdag 5 juni aanstaande. We bereiken per die datum de derde stap van het openingsplan. Zo gaat de maximale groepsgrootte buiten naar 4 personen. Dit betekent dat iemand met 3 anderen buiten samen mag zijn. Of met 3 anderen een activiteit – zoals sportvissen – kan doen. Doe dit wel op 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin (kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend).
Kijk voor de volledige inhoud van stap drie van het openingsplan op de website van de Rijksoverheid.
Ook NOC*NSF heeft een update geplaatst over de positie van de sport in stap 3 van het openingsplan.

Historie                                                                                                                                                    Vanaf maart 2020 is Nederland in de ban van het Corona-virus. Door de overheid zijn er verschillende maatregelen genomen om de huidige crisis te kunnen beheersen. Inmiddels zijn deze maatregelen meerdere keren aangescherpt/gewijzigd d.m.v. verschillende updates. De media doen daarover praktisch dagelijks verslag.
Onderstaand hebben we de belangrijkste items weergegeven uit de protocollen zoals deze aan de hengelsportverenigingen zijn verstrekt door o.a. Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Groningen Drenthe en NOC-NSF. HVV Smilde onderschrijft de inhoud deze protocollen.

Veiligheid- en hygiëneregels voor iedereen
• voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop
• officiële wedstrijden en competities zijn tot 15 maart niet mogelijk.
• blijf thuis als je de afgelopen 24 uur een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten en naar buiten;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat je tot veertien dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot veertien dagen na het laatste contact waarop deze persoon nog besmettelijk was (volg hierin het advies van de GGD);
• blijf thuis als je het nieuwe coronavirus hebt gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) minimaal zeven dagen thuis na de uitslag van de test;
• blijf thuis zolang je in thuisisolatie bent, omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld;
• ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
• hanteer RIVM richtlijnen ten aanzien van de woonsituatie bij specifieke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld fysieke of verstandelijke beperkingen. Deze zijn leidend in de stap naar sporten/ bewegen;
• houd anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van ieder andere persoon buiten jouw huishouden, uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar;
• hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes;
• ga voordat je naar de club vertrekt thuis naar het toilet;
• was je handen met water en zeep voor en na bezoek sportlocatie;
• vermijd het aanraken van je gezicht;
• schud geen handen;
• kom niet eerder dan tien minuten voor de sportactiviteit aan op de sportlocatie en ga direct na afloop van de sportactiviteit naar huis.

Corona-coördinator
Tijdens de trainingswedstrijden is er een (tijdelijk) rol weggelegd voor de corona-coördinator. Hij ziet toe op het naleven van de afspraken en protocollen zoals deze gelden binnen HVV Smilde. Tevens is hij het aanspreekpunt voor deelnemers, gemeente en handhavers. Voor HVV Smilde is dit dhr. G. Horst.

Voorwaarden trainingswedstrijden HVV Smilde
• maximaal aantal deelnemers(sters): 30 personen;
• houdt minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar;
• registratie van deelnemers per trainingswedstrijd wordt uitgevoerd door de wedstrijdcommissie (dhr. R. Zwiep);
• er wordt alleen gevist in “eigen water”: Drentse Hoofdvaart, Oranjekanaal of Beilervaart, een combinatie van deze viswateren is niet mogelijk;
• per trainingswedstrijd is het viswater vooraf bepaald door het bestuur van HVV Smilde;
• bij het verzamelen voor de inschrijving van de trainingswedstrijden blijft men in de auto zitten, 1 persoon per auto;
• wegen van de gevangen vis (alleen aan het einde van de trainingswedstrijden) volgens de voorwaarden van het bestuur van HVV Smilde. Deze voorwaarden worden voor de trainingswedstrijd verstrekt aan de deelnemers.                                                                                      • inleggelden worden niet bij de trainingswedstrijden geïnd er vindt geen fysieke prijsuitreiking plaats;

Vissen vanuit boot
Het vissen op roofvis is weer toegestaan (zaterdag 29 mei). Veel roofvissers vissen vanuit een visboot. Hierover komen vragen binnen bij Sportvisserij Nederland of dit mag. Alleen vanuit een visboot vissen is geen enkel probleem en met zijn tweeën kan het ook als men voldoende afstand tot elkaar kan houden.

Tot slot
Zodra er nieuwe informatie voorhanden is vanuit de overheid, Sportvisserij Nederland of Sportvisserij Groningen Drenthe, zullen wij hiervan melding maken in deze rubriek. Mocht u toch nog vragen hebben over dit onderwerp, dan verwijzen wij u naar de site van Sportvisserij Nederland.