Corona en de Hengelsport

Update corona en sportvissen 05 november
Het kabinet heeft op 03 november jl. nieuwe maatregelen aangekondigd die ook weer  consequenties hebben voor de hengelsport. Voor de wedstrijdvissers van HVV Smilde betekend dit dat er tot 15 december 2020 geen wedstrijden gehouden mogen worden.
Een visdagje, individueel of in teamverband tot en met 2 personen (geen wedstrijdelement), is  nog steeds mogelijk, mits de regelgeving wordt nageleefd.

Historie                                                                                                                                                    Vanaf maart 2020 is Nederland in de ban van het Corona-virus. Door de overheid zijn er verschillende maatregelen genomen om de huidige crisis te kunnen beheersen. De media doen daarover praktisch dagelijks verslag. De sportieve activiteiten en evenementen in Nederland zijn voor een groot deel geschorst tot september van dit jaar.
Zo is ook de hengelsport getroffen daar waar het gaat over het organiseren van wedstrijden op landelijk niveau en/of tussen verenigingen onderling. Deze zijn tot september niet toegestaan. Vanaf 1 juni worden trainingswedstrijden in verenigingsverband wel weer toegestaan, zij het met in acht neming van de nodige regels en protocollen. Het bestuur van HVV Smilde wijst elke deelnemer(ster) van onze wedstrijden erop dat men deze regels kent en ter harte neemt. Elke deelnemer(ster) aan onze wedstrijden is ZELF verantwoordelijk voor de naleving hiervan.
Onderstaand hebben we de belangrijkste items weergegeven uit de protocollen zoals deze aan de hengelsportverenigingen zijn verstrekt door o.a. Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Groningen Drenthe en NOC-NSF. HVV Smilde onderschrijft de inhoud deze protocollen.

Veiligheid- en hygiëneregels voor iedereen
• voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop
• officiële wedstrijden en competities zijn tot 15 december niet mogelijk.
• blijf thuis als je de afgelopen 24 uur een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten en naar buiten;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat je tot veertien dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot veertien dagen na het laatste contact waarop deze persoon nog besmettelijk was (volg hierin het advies van de GGD);
• blijf thuis als je het nieuwe coronavirus hebt gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) minimaal zeven dagen thuis na de uitslag van de test;
• blijf thuis zolang je in thuisisolatie bent, omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld;
• ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
• hanteer RIVM richtlijnen ten aanzien van de woonsituatie bij specifieke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld fysieke of verstandelijke beperkingen. Deze zijn leidend in de stap naar sporten/ bewegen;
• houd anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van ieder andere persoon buiten jouw huishouden, uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar;
• hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes;
• ga voordat je naar de club vertrekt thuis naar het toilet;
• was je handen met water en zeep voor en na bezoek sportlocatie;
• vermijd het aanraken van je gezicht;
• schud geen handen;
• kom niet eerder dan tien minuten voor de sportactiviteit aan op de sportlocatie en ga direct na afloop van de sportactiviteit naar huis.

Corona-coördinator
Tijdens de trainingswedstrijden is er een (tijdelijk) rol weggelegd voor de corona-coördinator. Hij ziet toe op het naleven van de afspraken en protocollen zoals deze gelden binnen HVV Smilde. Tevens is hij het aanspreekpunt voor deelnemers, gemeente en handhavers. Voor HVV Smilde is dit dhr. G. Horst.

Voorwaarden trainingswedstrijden HVV Smilde
• maximaal aantal deelnemers(sters): 30 personen;
• houdt minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar;
• registratie van deelnemers per trainingswedstrijd wordt uitgevoerd door de wedstrijdcommissie (dhr. R. Zwiep);
• er wordt alleen gevist in “eigen water”: Drentse Hoofdvaart, Oranjekanaal of Beilervaart, een combinatie van deze viswateren is niet mogelijk;
• per trainingswedstrijd is het viswater vooraf bepaald door het bestuur van HVV Smilde;
• bij het verzamelen voor de inschrijving van de trainingswedstrijden blijft men in de auto zitten, 1 persoon per auto;
• wegen van de gevangen vis (alleen aan het einde van de trainingswedstrijden) volgens de voorwaarden van het bestuur van HVV Smilde. Deze voorwaarden worden voor de trainingswedstrijd verstrekt aan de deelnemers.                                                                                      • inleggelden worden niet bij de trainingswedstrijden geïnd er vindt geen fysieke prijsuitreiking plaats;

Vissen vanuit boot
Op zaterdag 30 mei start weer het roofvisseizoen. Veel roofvissers vissen vanuit een visboot. Hierover komen vragen binnen bij Sportvisserij Nederland of dit mag. Alleen vanuit een visboot vissen is geen enkel probleem en met zijn tweeën kan het ook als men voldoende afstand tot elkaar kan houden.

Tot slot
Zodra er nieuwe informatie voorhanden is vanuit de overheid, Sportvisserij Nederland of Sportvisserij Groningen Drenthe, zullen wij hiervan melding maken in deze rubriek. Mocht u toch nog vragen hebben over dit onderwerp, dan verwijzen wij u naar de site van Sportvisserij Nederland.